Bar-Kays-oprichter Ben Cauley overleden

MEMPHIS - Soultrompettist en -zanger Ben Cauley is overleden in zijn woonplaats Memphis. Hij was oprichter van de succesvolle soulgroep The Bar-Kays, maar werd vooral bekend als de enige overlevende van het vliegtuigongeluk op 10 december 1967 waarbij Otis Redding en alle andere leden van diens band en begeleidingsteam om het leven kwamen. Het nieuws van Cauleys overlijden werd gemeld door diens dochter Shuronda, maar een doodsorzaak werd niet gegeven. Ben Cauley werd 67 jaar.

The Bar-Kays golden in 1967 na Booker T & the MG’s als tweede ‘huisband’ van het gerenommeerde platenlabel Stax. Soulzanger Otis Redding - op dat moment al een grote ster - was zo gecharmeerd van de groep, dat hij hen veelvuldig mee op tournee nam als zijn begeleidingsband. Dat was ook het geval in het weekend van 8 tot 10 december 1967. Het vliegtuig waarin Redding en de groep zaten stortte neer tijdens een vlucht van Cleveland naar Madison en kwam in het Monona Meer bij Madison terecht. Cauley was de enige die de crash overleefde.

Samen met Bar-Kays bassist Jimmy Alexander, die een andere vlucht had genomen omdat hij niet meer in het toestel van Redding paste, richtte Cauley de groep opnieuw op. The Bar-Kays scoorden ook op eigen kracht een serie serieuze hits zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Zo behaalde hun debuutsingle Soul Finger in 1967 de elfde plaats in de Nederlandse Top 40.

0 Reacties Doe mee met de discussie →