Bas Westerweel maakt documentaire over vrijheid in Nederland

Presentator en radiomaker Bas Westerweel heeft een documentaire gemaakt voor de herdenking van driekwart eeuw vrijheid in Nederland, begin mei. De documentaire is vanaf 1 mei te zien op de website www.vrijheid-verantwoordelijkheid.nl.

In de film van Westerweel komen inwoners van de gemeente Tubbergen aan het woord over vrijheid, bevrijding en de betekenis van die begrippen anno 2021. In Tubbergen zou vorig jaar de landelijke aftrap van de grote viering 75 Jaar Vrijheid plaatsvinden. Maar vanwege corona-epidemie werd de herdenking afgelast. De gemeente Tubbergen heeft dit jaar een alternatief coronaproof programma bedacht om de herdenking alsnog doorgang te laten vinden.

In de week rond Bevrijdingsdag zullen jongeren uit negen dorpen in de gemeente Tubbergen zogenoemde 'vrijheidssoep' gaan uitdelen aan ouderen en met deze mensen in gesprek over gaan de oorlog.

De documentaire is gemaakt in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de stichting Socires en het Wilminktheater in Enschede. Westerweel heeft een speciale connectie met de oorlog. Zijn grootouders, Joop en Willy Westerweel, waren bekende verzetsstrijders.