BBC: gehackte gegevens politie Xinjiang tonen vervolgingen aan

WASHINGTON (ANP) - De BBC heeft gehackte gegevens van de Chinese politie in Xinjiang gepubliceerd en stelt dat ze een overtuigend bewijs zijn van de wrede vervolgingen in die noordwestelijke regio. Ze komen van een actiegroep in Washington (Victims of Communism Memorial Foundation) die tienduizenden gehackte foto's en documenten van de politie in de Chinese regio Xinjiang heeft bemachtigd en aan verscheidene media doorgegeven. Ze illustreren de massale opsluiting en vervolging van de islamitische bevolkingsgroep van de Oeigoeren en geven een beeld van de commandostructuur die volgens de BBC tot president Xi Jinping zelf reikt.

De Britse omroep heeft ze naar eigen zeggen eerder dit jaar al gekregen en maandenlang onderzoek verricht om na te gaan of ze authentiek zijn. Ze zouden inderdaad uit Chinese politiecomputers komen en tonen een schokkend beeld van de vervolging van Oeigoeren en andere niet etnisch Han-Chinese groepen in het noordwesten van de volksrepubliek. Zo worden Oeigoeren massaal in 'heropvoedingskampen' en ook in gevangenissen opgesloten.

De gehackte data ontzenuwen de officiële lezing dat de staat er enkel scholen en onderwijsinrichtingen heeft opgezet om de regio op te stuwen in de vaart der volkeren. De politiegegevens behelzen onder meer roosters voor bewakers, foto's van gedetineerden en instructies gedetineerden die proberen te vluchten, dood te schieten.