Beatrix bij eerbetoon Concertgebouworkest aan Haitink

AMSTERDAM (ANP) - Het Concertgebouworkest geeft op 6 februari een concert ter nagedachtenis aan dirigent Bernard Haitink, die op 21 oktober overleed. Prinses Beatrix is erbij in het Concertgebouw in Amsterdam. Dirigent Iván Fischer leidt het orkest bij het spelen van Gustav Mahlers Eerste symfonie en een speciaal nieuw werk van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, A Cortege for Bernard Haitink.

Haitink was van 1961 tot 1988 chef-dirigent van het Concertgebouworkest, dat hem in 1999 benoemde tot eredirigent. "Om zijn grote dankbaarheid te tonen voor Bernard Haitinks uitzonderlijke verdiensten voor zowel het orkest als voor de muziekwereld in het algemeen" heeft het Concertgebouworkest besloten tot dit herdenkingsconcert.

"Bernard Haitink was een echte dirigent, in die zin dat een dirigent een autoriteit op ethisch, humaan en artistiek gebied is, die ten zeerste gerespecteerd wordt door de mensen in zijn omgeving", zegt Fischer. "De muziekwereld, Nederland en Amsterdam moeten Bernard Haitink dankbaar zijn, omdat hij richting gaf aan ons culturele welzijn met een onmiskenbaar gevoel voor oordeel, smaak en verantwoordelijkheid."

Op 13 februari om 14.00 uur zendt AVROTROS het concert uit op NPO Radio 4, diezelfde dag om 19.20 uur is het te zien op NPO 2.