Beelden persfotograaf gewist in Alblasserdam, NVJ maakt bezwaar

De politie heeft maandagavond bij een huiszoeking in Alblasserdam beelden van een persfotograaf bekeken en deels gewist in opdracht van de rechter-commissaris. Dat bevestigen woordvoerders van de politie en de rechtbank Rotterdam na berichtgeving van RTV Rijnmond. Vakbond NVJ noemt de gang van zaken "volstrekt tegen de regels".

De fotograaf stond op de openbare weg beelden te maken van het huis dat doorzocht werd. Volgens de woordvoerder van de rechtbank maakte hij foto's van ambtenaren die daar aan het werk waren. "Telkens is gevraagd dat niet te doen, en dat heeft hij niet opgevolgd. De rechter-commissaris heeft toen besloten dat de beelden gewist moesten worden."

"Het is superbelangrijk dat journalisten hun werk kunnen doen, er moet sprake zijn van persvrijheid", aldus de woordvoerder van de rechtbank. Ook de politie bevestigt dat de apparatuur van de fotograaf in beslag is genomen en dat dit tegen de afspraken in is gegaan.

Kinderdijk

De huiszoeking was bij de woning van de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij het neerschieten van een 74-jarige man in Kinderdijk in Zuid-Holland, vorige week. Het slachtoffer raakte ernstig gewond.

De NVJ staat de fotograaf bij met een advocaat. De vereniging vindt dat er een helder signaal moet komen dat er een fout is gemaakt. "We willen voorkomen dat journalisten als verlengstuk van justitie worden gezien, en door dit soort acties gebeurt dat wel." De politie en de rechtbank laten weten met de fotograaf om tafel te willen.