Belarus stelt doodstraf in voor pogingen tot terrorisme

MINSK (ANP/AFP/RTR) - Belarus heeft de doodstraf ingesteld voor pogingen tot terroristische daden. Russische media schrijven dat president Aleksandr Loekasjenko het decreet woensdag heeft ondertekend.

Belarus beschuldigt een aantal leden van de oppositie van pogingen tot terrorisme. Ze werden aangeklaagd nadat ze delen van de Belarussische spoorlijnen probeerden te saboteren, zodat Russische soldaten niet via hun land naar Oekraïne konden trekken. Volgens de voorzitter van het Belarussische parlement valt niet goed te praten dat de activisten daarmee probeerden instabiliteit en conflicten te veroorzaken.

Loekasjenko is tijdens de oorlog in Oekraïne een van de belangrijkste bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin. Minsk zegt dat het niet betrokken is bij de oorlog, maar erkent wel dat Russische troepen via Belarussisch grondgebied Oekraïne hebben bereikt.

Mensen konden in Belarus al de doodstraf krijgen voor brute moorden, meervoudige moorden en terroristische daden waarbij doden zijn gevallen. Drie weken geleden ging het parlement al akkoord met het instellen van de doodstraf voor pogingen tot terrorisme. De wet is over tien dagen van kracht.