Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

MINSK (ANP/AFP) - Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski riskeert in zijn thuisland Belarus tot twaalf jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij wordt ervan beschuldigd geld naar Belarus te hebben gesmokkeld voor de financiering van de oppositie.

Naast de 60-jarige Bialiatski staan ook twee andere mensenrechtenactivisten terecht. Ze werden eerder beschuldigd van belastingontduiking. Viasna bericht dat de mannen volgens de aanklacht zeker 201.000 euro en 54.000 dollar hebben gesmokkeld. Dat geld is gebruikt om onder meer boetes van activisten te betalen, aldus de prominente organisatie. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Bialiatski zit al sinds juni 2021 vast zonder proces. Hij werd opgepakt na grote protesten tegen het regime in Minsk. Deze betogingen ontstonden nadat president Aleksandr Loekasjenko in 2020 de verkiezingswinst had opgeëist, terwijl de internationale gemeenschap van fraude sprak. Loekasjenko regeert sinds 1994 met ijzeren hand over Belarus.

Bialiatski kreeg in oktober samen met twee mensenrechtenorganisaties uit Rusland en Oekraïne de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Hij werd door de jury geroemd als een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. "Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van de democratie en de vreedzame ontwikkeling in zijn thuisland", aldus het Nobelcomité.

Het Noorse Nobelcomité riep bij de bekendmaking van de winnaars op tot de vrijlating van Bialiatski en sprak de hoop uit dat de activist in december als vrij man de Nobelprijs zelf in ontvangst kan nemen. Vorige week werd bekend dat Bialiatski tijdens de ceremonie in Oslo zal worden vertegenwoordigd door zijn vrouw.