Belarussische oppositie voelt zich gesteund door Nobelprijs

OSLO/MINSK (ANP/RTR/AFP) - De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Belarussische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski is volgens oppositieleider Svetlana Tichanovskaja een erkenning voor "alle Belarussen die voor vrijheid vechten".

Ze grijpt de gelegenheid aan om te eisen dat alle politieke gevangenen vrijgelaten worden. Het Noorse Nobelcomité roept Belarus op om in elk geval Bialiatski zo snel mogelijk vrij te laten. Hij zit sinds 2020 gevangen in zijn land voor belastingontduiking, maar volgens medestanders is hij een politiek gevangene zonder proces.

De vrouw van Bialiatski zegt "overweldigd door emoties" te zijn na het nieuws. Ze dankt het Noorse comité voor het erkennen van het werk dat Bialiatski en zijn collega's doen.

Democratische beweging

Hij was een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. Bialiatski is het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Viasna, wat 'Lente' betekent. Die organisatie staat bekend als meest prominente criticus van het regime van president Aleksandr Loekasjenko en zijn onderdrukking.

Volgens de Belarussische oppositie zit de activist in de gevangenis onder "onmenselijke omstandigheden". Meerdere medestanders van Bialiatski hopen dat deze prijs kan bijdragen aan zijn vrijlating en die van duizenden anderen die zich hebben uitgesproken tegen Loekasjenko.

Bialiatski kreeg de prijs samen met twee mensenrechtenorganisaties, het Russische Memorial en het Oekraïense Center for Civil Liberties. Het Nobelcomité hoopt dat hij in december zelf in staat is om de prijs in Oslo in ontvangst te nemen als een vrij man.