Beleggers kijken naar Spanje en ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen maken zich op voor een handelsweek die opnieuw volatiel kan worden. Spanje, Griekenland, een maandelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank en een Amerikaans banenrapport zijn waarschijnlijk de belangrijkste richtinggevers.

Wat betreft Spanje blijft de focus liggen op een eventuele steunaanvraag bij het Europese noodfonds. Vrijdag bleek uit een stresstest dat de Spaanse bankensector 59,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft om een zware economische neergang op te kunnen vangen. Het land is van plan 40 miljard euro aan Europese steun te vragen hiervoor.

De Europese Unie had eerder 100 miljard aan de Spaanse banken toegezegd. Volgens een Londense analist is het nu vrijwel zeker dat Spanje spoedig ook een formeel hulpverzoek bij de EU zal indienen.

Griekenland voert aan het begin van de week weer gesprekken met de trojka van de EU, ECB en het IMF. Afgelopen week werden Griekse regeringspartijen het op hoofdlijnen eens over een pakket aan bezuinigingen enbelastingverhogingen van 13,5 miljard euro, dat maandag naar buiten komt. Op 8 oktober komen de ministers van Financiën van de eurozone samen en moet het pakket in principe klaar zijn.

Donderdag houden de ECB en de Bank of England en de Bank of Japan hun maandelijkse vergadering.

Na de aankondiging van het programma waarbij de ECB op de secundaire markt staatsleningen van probleemlanden onder strenge voorwaarden wil opkopen, zal de ECB deze week waarschijnlijk geen grote aankondigingen doen. Wel kijken economen of de ECB meer duidelijkheid zal geven over de voorwaarden. Tegenstrijdige verklaringen van ECB-leden of landen nieuwe hervormingen moeten doorvoeren om hulp te krijgen, hebben geleid tot onduidelijkheid hierover.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag het beste derde kwartaal sinds 2010 af. De Amerikaanse aandelenmarkten richten zich deze week vooral op het maandelijkse banenrapport dat vrijdag naar buiten komt om te kijken hoe de Amerikaanse economie ervoor staat.