Beleggers schuiven Amerikaanse rentezorgen aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen krabbelden maandag wat op na de zware verliezen van afgelopen week. Beleggers schoven de zorgen over een sneller dan verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten aan de kant en gingen op zoek naar koopjes. De rentevrees laaide vrijdag verder op nadat het hoofd van de centrale bank van St. Louis, James Bullard, verklaarde dat de Amerikaanse rente mogelijk eind volgend jaar al wordt verhoogd. Een hogere rente maakt beleggingen in aandelen minder aantrekkelijk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 723,23 punten. Vrijdag raakte de hoofdindex nog ruim 2 procent kwijt. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1038,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,5 procent.

ASML was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van 1,4 procent. Analisten van Barclays schroefden het koersdoel voor de chipmachinemaker op. Fintechbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 1 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips verloor 0,3 procent na een adviesverlaging door HSBC.

Prosus

Prosus kwam met resultaten en won 0,3 procent. De techinvesteerder profiteerde afgelopen boekjaar onder meer van de activiteiten op het gebied van maaltijdbezorging tijdens de coronapandemie. Prosus is een grote aandeelhouder van onder meer maaltijdbezorger Delivery Hero. Verder deed het bedrijf ook goede zaken met zijn andere e-commerce-activiteiten, waaronder het grote belang in het Chinese technologieconcern Tencent.

In Londen maakte Morrisons een koerssprong van 32 procent. De Britse supermarktketen wees het overnamebod van de Amerikaanse investeerder Clayton Dubilier & Rice af. Volgens het bedrijf is het bod van omgerekend 6,4 miljard euro te laag. Morrisons is de op drie na grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. De overnamespeculatie in de sector leidde ook tot koerswinsten bij concurrenten als Tesco en Sainsbury, die tot 3,7 procent stegen.

HSBC

HSBC daalde 0,8 procent. De Britse bank verkoopt zijn noodlijdende Franse consumententak aan investeerder Cerberus voor een symbolisch bedrag van 1 euro. De transactie resulteert in een verlies voor belastingen van 2,3 miljard dollar voor HSBC.

De euro stond op 1,1895 dollar, tegen 1,1860 dollar op vrijdag. De goudprijs veerde wat op na de grootste koersdaling in vijftien maanden. Bitcoin daalde daarentegen in waarde doordat China het zogenoemde 'minen' van digitale munten in de zuidwestelijke provincie Sichuan heeft verboden. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 72,04 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 73,88 dollar per vat.