Belg Alderweireld heeft ‘eeuwig respect’ voor ‘sympathieke’ Denen

BRUSSEL (ANP) - De Belgische verdediger Toby Alderweireld denkt dat de mensen een zwak hebben gekregen voor Denemarken. De 32-jarige Alderweireld neemt het donderdag op het EK op tegen de Denen, die de afgelopen dagen wereldnieuws waren na de hartstilstand van Christian Eriksen.

"Ik snap dat er heel veel sympathie heerst voor dat land. En terecht ook. Hoe ze met die situatie zijn omgegaan, is ongelooflijk. Misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe het moet. Daarvoor hebben ze mijn eeuwig respect", zei Alderweireld.

"Het kan op twee manieren gaan: het kan hen extra kracht geven, of misschien juist niet. Maar ik denk dat we naar onszelf moeten kijken en die wedstrijd zo professioneel mogelijk moeten aanpakken. En die ook proberen te winnen. Meer kunnen we ook niet doen."

Blij en opgelucht

Alderweireld kent Eriksen persoonlijk van zijn periode bij Ajax en later bij de Engelse topclub Tottenham Hotspur. Toen Eriksen zaterdag in elkaar zakte, waren de Belgen in voorbereiding op het duel van later op de avond met de Russen.

"Toen ik het nieuws vernam, was ik niet meer met mijn eigen wedstrijd bezig", aldus de verdediger van de Spurs. "Op dat moment ben je gewoon op zoek naar informatie of het goed gaat met hem. Dus niet alleen ik, maar echt iedereen was heel blij en opgelucht toen we tijdens de busrit naar de wedstrijd het nieuws kregen dat hij bij bewustzijn was en zelfs al kon praten. Gelukkig heeft het een positieve wending gekregen en gaat alles goed met hem."

België en Denemarken treffen elkaar donderdag in Kopenhagen, in hetzelfde stadion waar Eriksen afgelopen weekend in elkaar zakte. De aftrap is om 18.00 uur.