Belgen mogen ruim vier weken land niet uit voor ‘plezierreis’

BRUSSEL(ANP) - De inwoners van België mogen binnenkort ruim vier weken het land niet uit voor hun plezier. Niet-noodzakelijke trips naar het buitenland worden volgens Belgische media vanaf 27 januari tot 1 maart verboden. Grensarbeid, zakenreizen en dringend familiebezoek worden uitgezonderd. De grenzen blijven open maar reizigers die vanuit een rood gebied België binnenkomen moeten, zoals nu al, zich laten testen en bij aankomst in quarantaine.

Premier Alexander De Croo had de maatregel al aangekondigd, maar moest wel de leiders van de vijf deelregeringen meekrijgen. Volgens meerdere Belgische media is daarover overeenstemming bereikt. België is vooral beducht op terugkerende vakantiegangers tijdens de krokusvakantie die op 15 februari begint. De regeringen willen met het verbod voorkomen dat de besmettelijke nieuwe varianten van het virus uit het buitenland België in komen.

Belgen worden al maanden door de autoriteiten aangespoord om niet naar het buitenland te reizen, maar daar trokken 160.000 inwoners zich tijdens de kerstvakantie niets van aan. Een van hen werd na terugkeer een superverspreider en zorgde behalve voor nieuwe besmettingen er ook voor dat 5000 mensen in quarantaine moesten.