Belgische Leopold II-tunnel krijgt nieuwe naam: Annie Cordytunnel

Belgen hebben een nieuwe naam gekozen voor de langste verkeerstunnel van hun land. De Leopold II-tunnel bij hoofdstad Brussel wordt vernoemd naar zangeres en actrice Annie Cordy.

Het publiek kon vorige maand stemmen over de naamswijziging van de 2,5 kilometer lange tunnel. Daar maakten ruim 30.000 mensen gebruik van. De in 2020 overleden Cordy kreeg bijna 23 procent van de stemmen. Daarna volgde Semira Adamu (circa 14 procent), een Nigeriaanse vrouw die overleed bij een poging van de politie haar het land uit te zetten. Natuurkundige Marie Curie kreeg ruim 10 procent van de stemmen.

De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen reageert tevreden op de uitkomst van de verkiezing. "Het grote aantal stemmers moedigt ons aan om nog andere initiatieven te nemen om meer zichtbaarheid te geven aan vrouwen in Brussel, maar ook aan hun bijdrage aan de Brusselse, Belgische of internationale cultuur", aldus bewindsvrouw Nawal Ben Hamou.

Door de tunnel, die momenteel wordt gerenoveerd, rijden onder normale omstandigheden dagelijks zo'n 80.000 voertuigen. De autoriteiten besloten tot een naamswijziging omdat ze meer vrouwennamen willen terugzien in het Brusselse straatbeeld. Daar is 43 procent van de straten naar iemand vernoemd. Het gaat in ruim 93 procent van de gevallen om een man.

Er speelde volgens Belgische media ook mee dat verwijzingen naar Leopold II (1835-1909) in het straatbeeld regelmatig voor ophef zorgen. Zo waren beelden van de vorst vorig jaar herhaaldelijk het doelwit van vandalen. De tweede koning der Belgen wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was.