Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

KIEV/BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

De Croo zei dat het bezoek op een "belangrijk moment" plaatsvindt. "De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan. Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog."

Het is voor het eerst dat De Croo Kiev bezoekt sinds de oorlog in februari van dit jaar begon. De premier erkende dat er een zeker risico hangt aan zo'n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. "De Oekraïense bevolking leeft elke dag in gevaar", zei hij. "Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal."

Minister Lahbib zei tijdens het bezoek dat België Oekraïne nog meer gaat steunen. Er komt nieuwe hulp van ongeveer 37,4 miljoen euro. Het gaat om militaire steun, maar ook om voorzieningen om de winter door te komen, zoals generatoren, slaapzakken en pakketten voor eerste hulp.

De Nederlandse premier Mark Rutte bezocht Kiev in juli. Eerder deze maand was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, in de Oekraïense hoofdstad. Hij bracht een deel van zijn bezoek in de schuilkelder door vanwege raketaanvallen.