Belgische regisseurs halen films uit selectie Iraans filmfestival

De Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilal Fallah hebben hun film Rebel teruggetrokken uit de selectie van het Iraanse filmfestival Fajr. Dat hebben de filmmakers in een statement op Instagram laten weten. "De aanwezigheid van onze film op het filmfestival zou zijn alsof wij de worstelingen van het onderdrukte volk in Iran zouden negeren", schrijven zij onder meer.

Rebel gaat over twee broers die vanuit België in de oorlog in Syrië terechtkomen. De film werd volgens het Belgische regisseursduo in de selectie van het festival opgenomen zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. "Wij trekken onze film officieel terug, aangezien dit festival wordt gehouden op een moment waarop de druk van de overheid op het volk en de artiestengemeenschap een hoogtepunt heeft bereikt".

In de verklaring spreken El Arbi en Fallah ook hun steun uit voor de Iraanse regisseur Jafar Panahi, die in juli werd opgepakt in Teheran en nog altijd in de gevangenis zit. Donderdag werd bekend dat Panahi in hongerstaking is gegaan uit protest tegen zijn gevangenschap.

Eerder eisten ook Jean-Pierre en Luc Dardenne al dat hun film Tori et Lokita niet wordt opgenomen in de selectie van het Fajr-filmfestival. Zij noemden het festival in een verklaring een "etalage van een dictatoriaal en moordzuchtig religieus regime dat wij veroordelen".