Belgische scholen weer open maar experts houden hart vast

BRUSSEL (ANP) - Na een verlengde paasvakantie van drie weken in verband met corona gaan de Belgische scholen maandag weer open. De heropening van de scholen was de grootste prioriteit voor de zes regeringen in België, maar de vier hoogste klassen van het voortgezet onderwijs krijgen voorlopig toch nog voor de helft les op afstand. Veel deskundigen vrezen dat de versoepelingen te vroeg komen.

De coronacijfers zijn ondanks de 'paaspauze' niet zo hard gezakt als gehoopt. Het Overlegcomité had vorige week zeven uur nodig om te besluiten over het tijdpad voor de komende weken. Om middernacht is alvast het verbod op niet-noodzakelijke reizen naar en vanuit het land opgeheven, maar premier Alexander De Croo raadt reizen voor de lol ten sterkste af. Er gelden hoe dan ook strenge quarantaineregels.

Vanaf 26 april kunnen de niet-essentiële winkels weer open en de kappers aan de slag. Belgen mogen dan in de buitenlucht met tien in plaats van nu vier mensen van buiten hun gezin afspreken.

De terrassen gaan als het goed gaat op 8 mei open en die dag wordt ook de avondklok, na een half jaar, afgeschaft. In plaats daarvan komt er tussen middernacht en 5 uur 's ochtends een samenscholingsverbod.