Benedetta van Verhoeven genomineerd voor één César Award

De film Benedetta van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven is genomineerd voor één César Award, het Franse equivalent van de Oscar. Hoofdrolspeelster Virginie Efira maakt kans op het beeldje voor haar hoofdrol als gay non in de Middeleeuwen. De nominaties werden woensdagochtend bekendgemaakt.

Het is een wat schril contrast met de nominaties die Elle vijf jaar terug in de wacht sleepte, de vorige film die Verhoeven in Frankrijk maakte. De thriller over een vrouw die haar verkrachter opspoort kreeg in 2017 elf nominaties en werd uiteindelijk bekroond als beste Franse film van het jaar.

De meeste nominaties gaan dit keer naar de film Illusions Perdus van regisseur Xavier Giannoli, de musical Annette die eerder dit jaar het filmfestival Cannes opende en Aline, de omstreden biografiefilm over zangeres Celine Dion.

Boze katholieken

De uitreiking van de Césars is op 25 februari. Benedetta is in Nederland sinds de lockdown van de bioscopen online beschikbaar. Het historische drama is te zien op Pathé Thuis, KPN, Ziggo en iTunes. De 83-jarige Verhoeven deed veel stof opwaaien met zijn film.

In Cannes waren veel recensies lovend, maar de vertoning van de film leidde op meerdere plekken tot protesten van boze katholieken. In Rusland werd Benedetta verboden omdat de film homoseksualiteit zou promoten, iets dat daar bij wet verboden is. Tijdens een van de meest omstreden scènes bevredigen twee nonnen elkaar met een dildo in de vorm van een Mariabeeld.