Berghuis: goed voor mij om weer eens een hele helft te spelen

AMSTERDAM (ANP) - Steven Berghuis kijkt met een redelijk goed gevoel terug op zijn debuut bij het Europees kampioenschap. De aanvaller van Feyenoord mocht de tweede helft van de met 3-0 gewonnen groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië meedoen.

"Ik begon wel goed, denk ik. De laatste 20 minuten was het een soort tenniswedstrijd eigenlijk. Het ging op en neer. De ruimtes werden heel erg groot. Toen was het moeilijk om aanvallend nog wat bij te dragen. De wedstrijd was ook wel vrij snel gespeeld in de tweede helft", aldus Berghuis, die aanvoerder Georginio Wijnaldum in de 51e en 58e minuut zag scoren.

Berghuis is als buitenspeler een van de slachtoffers van het systeem van 5-3-2- dat bondscoach Frank de Boer op het EK hanteert. Daardoor speelde hij nog niet tegen Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0).

"Zondag was bekendgemaakt dat we na rust 4-3-3 zouden gaan spelen. Daar hebben we ook nog op getraind", vertelde Berghuis. "Of we dit vaker gaan doen? Ik hoop het in ieder geval, maar dat zul je aan de bondscoach zelf moeten vragen. Ik ben 'ready' voor wanneer het moet. Maar voor het ritme was het goed dat ik een hele helft speelde. De laatste keer dat ik 90 minuten lang voetbalde, is nu denk ik een maand geleden. Zo snel gaat de tijd ook wel weer. Ik ben blij met deze 45 minuten."