Berghuis pakt hoofdrol tijdens zege Ajax op Besiktas

AMSTERDAM (ANP) - Met Steven Berghuis in een hoofdrol heeft Ajax ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. De aanvaller had met de openingstreffer en een assist op een doelpunt van Sébastien Haller een groot aandeel in een zege van 2-0.

Borussia Dortmund is op 19 oktober de volgende tegenstander van Ajax in de koningsklasse. Ajax trapt dan af met de volle score van 6 punten en een doelsaldo van 7-1. De doelcijfers waren nog een stuk beter geweest als Ajax tegen Besiktas zorgvuldiger met de vele kansen was omgesprongen.

De eerste mogelijkheid was nog voor Michy Batshuayi, de Belgische spits van Besiktas die in de 10e minuut de paal raakte. Maar daarna volgden voor rust 16 doelpogingen van Ajax op rij, een bijna ongelooflijk aantal in het hoofdtoernooi van de Champions League. De kampioen van Turkije miste ook wel veel spelers. Gewaardeerde voetballers als Miralem Pjanic, Atiba Hutchinson, Mehmet Topal en Rachid Ghezzal waren stuk voor stuk geblesseerd.

Wisselspelers

De ziekenboeg van Besiktas is zo vol dat trainer Sergen Yalcin nog maar zes wisselspelers op de bank had zitten. Als Ajax de bal had, dan verdedigden de bezoekers uit Istanbul met negen veldspelers. Alleen Batshuayi mocht voorin blijven staan. Hij zag vanaf een afstand dat zijn ploeggenoten niet konden voorkomen dat Ajax de ene na de andere kans kreeg. Ryan Gravenberch miste een grote mogelijkheid. Antony raakte de paal. Doelman Ersin Destanoglu keerde met een fraaie reflex een kopbal van Sébastien Haller. En Dusan Tadic miste voor open doel de grootste kans.

Ajax scoorde ook voor rust, tweemaal zelfs. Steven Berghuis opende de score in de 17e minuut en leverde in de 43e minuut ook de voorzet op de 2-0 van Haller. De oud-aanvoerder van Feyenoord kreeg als meest aanvallende middenvelder de voorkeur boven de van een liesblessure herstelde Davy Klaassen. Hij maakte zijn uitverkiezing volledig waar.

Ajax kreeg veel meer kansen dan twee weken geleden in Lissabon, toen het uiteindelijk ruim bij Sporting Portugal (1-5) won. Trainer Ten Hag zag zijn ploeg na rust ook verslappen. Ajax mocht niet mopperen dat de Franse scheidsrechter Benoit Bastien na ruim een uur een doelpunt van Kenan Karaman afkeurde, vanwege een lichte overtreding op Jurriën Timber. Haller mocht zich aanrekenen dat hij niet zijn zesde treffer in twee groepswedstrijden maakte. Hij kopte vrij voor het doel over.