Bergwijn en Ihattaren schieten PSV naar zege

ALMELO (ANP) - PSV heeft zich zondag bij de koplopers van de eredivisie gevoegd. De Eindhovenaren wonnen in Almelo van Heracles: 0-2. PSV heeft nu net als Ajax, AZ, Vitesse, FC Utrecht en Sparta Rotterdam 7 punten.

Met de verdiende zege herstelde PSV zich van het matige optreden tegen Haugesund van donderdag in de derde voorronde van de Europa League. Het elftal van trainer Mark van Bommel kwam tegen de huidige nummer acht uit de Noorse competitie niet verder dan 0-0 en ontsnapte in de slotfase zelfs aan een nederlaag. De supporters van PSV floten de spelers na afloop uit.

Mohamed Ihattaren had voor het eerst dit seizoen een basisplaats bij PSV. Het 17-jarige talent mocht meedoen omdat Armindo Bruma geblesseerd is. De basisplaats van Ihattaren, die voorin startte vanaf de rechterkant, zorgde ervoor dat PSV met de jongste basisopstelling in een kleine vijf jaar tijd begon. De gemiddelde leeftijd lag zondag namelijk op 22 jaar en 354 dagen. Op 17 december 2014 tegen Feyenoord (4-3 winst voor PSV) was dat 22 jaar en 342 dagen.

Lage knal

PSV startte fel in Almelo en gaf Heracles niet de kans rustig op te bouwen. Steven Bergwijn schoot eerst nog net naast, maar in de 16e minuut was het wel raak. De international trof van buiten het zestienmetergebied, met een harde lage knal, knap doel: 0-1.

Na de vroege treffer drukte PSV niet door. In plaats daarvan ging het elftal van Van Bommel iets meer achteruit lopen en kwam Heracles wat beter in de wedstrijd. Teun Bijleveld, Silvester van der Water en Cyriel Dessers kregen kansen op de gelijkmaker, maar die viel niet. Aan de andere kant was Ihattaren dicht bij een treffer. Kort voor rust kreeg PSV een strafschop, maar die beslissing werd op advies van de VAR na het bekijken van camerabeelden teruggedraaid door scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Ihattaren bekroonde zijn basisplaats na rust wel met een doelpunt, zijn eerste in de eredivisie. In de 58e minuut bediende Cody Gakpo hem met buitenkant rechts. Ihattaren schoof de bal langs keeper Janis Blaswich. Heracles werd in de slotfase nog een paar keer gevaarlijk, maar echt in de problemen kwam PSV (dat liefst zeven gele kaarten kreeg) niet meer.