Best Kept Secret ‘omarmt eigenwijze richting’ met negende editie

Na een "pittige vuurdoop" vorig jaar is Maurits Westerik bij zijn tweede jaar als festivaldirecteur van Best Kept Secret (BKS) klaar om weer te "omarmen wat er nog niet is of wat nog niet eerder is gedaan". Dat vertelt hij in een gesprek met het ANP.

Vrijdag start de negende editie van het festival waarvan Westerik sinds 2019 creatief directeur is. Maar wegens corona moest hij twee jaar langer wachten op het eerste weekend onder zijn creatieve leiding. "Dat was wel een pittige vuurdoop", zegt Westerik terugkijkend. "Ik kom nu nog mensen tegen die tegen mij zeggen 'het was wel heel heftig vorig jaar'. Door de korte aanlooptijd na covid, personeelstekorten, onzekerheid over bands die wel of niet konden komen. Toch hadden we een geweldig weekend."

En daar mikt hij dit weekend weer op, met een programma dat wat hem betreft "vooral in de breedte" onderscheidend is. Want er is meer dan alleen muziek te vinden op Best Kept Secret, maar het festival is toch vooral een speeltuin voor de echte muziekliefhebber, erkent Westerik. Wat dat betreft kijkt hij zelf uit naar Unknown Mortal Orchestra dit jaar, "dat loopt al wat langer mee, maar ik heb het zelf nog nooit live gezien". "En Aphex Twin, die heb ik wel al gezien, maar nog nooit op zo'n groot podium, dat is wel spannend."

Gestoord

Wat Westerik er ook uit wil lichten zijn de drie optredens die De Staat doet, elke dag eentje op een ander podium met een andere setlist in een ander kleurthema van een van hun platen. "Dat is denk ik heel erg Best Kept Secret", zegt hij. "Het gaat niet per se om iets heel erg innovatiefs, maar iets heel eigenwijs. En het is fijn dat Torre daarop aanslaat, want het is redelijk gestoord om 45 nummers te gaan spelen op podia met een capaciteit van 500 mensen, daarna 2500 mensen en de derde 8500."

Westerik prijst zijn eigen festival voor het openstaan voor dit soort dingen, niet alleen creatief. "We vragen ook veel van onszelf om zoiets te produceren. Maar ik denk dat we daarin nu wel weer een slag hebben geslagen ten opzichte van vorig jaar. Toen was dat helemaal niet mogelijk vanwege de omstandigheden, maar nu hebben we deze nieuwe richting heel erg omarmd."

Frontman

Wanneer Westerik spreekt over nieuwe productierichtingen en bijvoorbeeld extra waterpunten vanwege het warme weer komend weekend, is het makkelijk om te vergeten dat hij ooit zelf op het podium stond met bands als GEM en Bewilder. Iets wat hij "met heel veel plezier" heeft gedaan, "maar ik merk dat ik nu de frontman van het festival ben en dat ik graag faciliteer ten behoeve van nieuwe muziek".

Hij schrijft nog steeds wel muziek en speelt af en toe thuis vertelt hij, "maar dat die druk eraf is, dat is wel lekker". "Ik ben er blij mee dat ik anderen nu een podium kan bieden", zegt hij dan ook. Iets wat hij volgend jaar dus ook nog van plan is te doen, als BKS met de tiende editie een jubileum mag vieren. "We hebben altijd iets moois in gedachten", reageert hij op de vraag of er al iets moois gepland staat. "Maar ik kan nog niks beloven, want de livesector is onberekenbaar. En eigenlijk is dat juist ook wel mooi."