Bestedingen via internet vorig jaar verder toegenomen door corona

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven via internet. Dat komt mede door de coronapandemie, meldt Betaalvereniging Nederland. Ook het aantal transacties is flink gestegen. Het aantal pinbetalingen aan de kassa bleef op hetzelfde niveau als in het eerste coronajaar, al namen de bestedingen wel licht toe.

Ondanks coronagerelateerde lockdownmaatregelen gaan veruit de meeste betalingen nog via de fysieke toonbank. Het aantal betalingen aan de kassa is tien keer zo groot als het aantal transacties via internet. Het verschil in de hoeveelheid geld dat wordt besteed is veel minder groot. Aan de kassa is de omzet drie keer zo hoog als online. Het aantal transacties via internet steeg in 2021 met 14 procent en de bestedingen met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Contactloos betalen is verder toegenomen. Negen van de tien pinbetalingen gebeurden vorig jaar contactloos, tegen 85 procent een jaar eerder. Van dat deel wordt bijna een kwart afgerekend zonder kaart, bijvoorbeeld met een smartphone of smartwatch.

Het gebruik van contant geld is in het eerste coronajaar enorm gedaald en dat bleef zo in 2021. Het aantal keer dat er contant werd betaald aan de kassa is in twee jaar met zo'n 40 procent teruggelopen. Contant geld was goed voor minder dan een kwart van de betalingen aan de toonbank, voor een waarde van in totaal 21 miljard euro. Het gebruik van geldautomaten is in twee jaar tijd ruim gehalveerd.