Bestuur Hongkong wil onofficieel volkslied verbieden

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van Hongkong probeert het protestlied 'Glory to Hong Kong' verboden te krijgen via de rechter. Dat zou onder meer betekenen dat 32 filmpjes van vertalingen van het lied van YouTube verwijderd moeten worden, waaronder de Nederlandse versie. Het lied wordt door mensen die bezwaar maken tegen de Chinese controle over Hongkong gezien als onofficieel volkslied.

Het bestuur benadrukt dat Hongkong bij China hoort, en dat het officiële volkslied dus de Chinese 'Mars van de vrijwilligers' is. De autoriteiten maken er daarom bezwaar tegen dat in plaats daarvan "herhaaldelijk" het politiek beladen 'Glory to Hong Kong' te horen was. Dat gebeurde onder meer bij sportwedstrijden.

"Dit was niet alleen een belediging voor het volkslied, maar heeft ook ernstige schade toegebracht aan het land en de HKSAR", schrijft het bestuur verwijzend naar de afkorting voor de zogenoemde speciale bestuurlijke regio. Het plan is om zowel de tekst als de melodie aan banden te leggen.

Verbod beledigen volkslied

Op YouTube staan verschillende uitvoeringen van het onofficiële volkslied, dat in 2019 rond de demonstraties werd geschreven als protestlied. De Nederlandse versie 'Glorie aan Hong Kong' is op YouTube tot nu toe zo'n 7000 keer bekeken. Het staat nog altijd online.

Het is in Hongkong al sinds 2020 verboden om het Chinese volkslied te beledigen. Daar staat een gevangenisstraf op van maximaal drie jaar. De autoriteiten voeren ook al langer de druk op om Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, zover te krijgen 'Glory to Hong Kong' uit de zoekresultaten te verwijderen.