Betogende vrouwen in Kabul met geweld uiteengedreven door taliban

KABUL (ANP/AFP) - Tientallen vrouwen zijn in de Afghaanse hoofdstad Kabul met een protestactie opgekomen voor hun rechten. Het eerste vrouwenprotest in maanden werd uiteengedreven door talibanstrijders die met hun geweren in de lucht schoten en meerdere betogers sloegen.

De betoging komt twee dagen voordat het precies een jaar geleden is dat de taliban in Afghanistan opnieuw aan de macht kwamen. Strijders van de extremistische groepering namen op 15 augustus 2021 Kabul in, toen westerse troepen na bijna twintig jaar aanwezigheid in Afghanistan bezig waren met de laatste fase van hun aftocht. Sindsdien zijn de vrouwenrechten in het land fors beperkt.

Ongeveer veertig vrouwen scandeerden zaterdag bij het ministerie van Onderwijs teksten zoals "brood, werk en vrijheid" en "gerechtigheid, gerechtigheid, we zijn de onwetendheid zat". Ze hadden protestborden en een banner bij zich waarop onder meer stond dat 15 augustus "een zwarte dag" is. Veel betogers droegen geen gezichtsbedekkende kleding, terwijl de taliban dat wel verplichten.

Taliban beloofden minder streng regime

Het komt niet vaak meer voor dat vrouwen in Afghanistan publiekelijk hun ongenoegen uiten over hun situatie. Amnesty International zegt dat vrouwen die vreedzaam tegen de onderdrukking demonstreren worden bedreigd, gearresteerd, vastgehouden en gemarteld.

De taliban beloofden een minder streng regime dan van 1996 tot 2001, toen ze voor het eerst aan de macht waren. Maar volgens mensenrechtenorganisaties is het duidelijk dat meisjes en vrouwen ook nu weer lijden. Er is minder onderwijs voor meisjes, terwijl vrouwen de toegang tot veel overheidsbanen is ontzegd. Ook de bewegingsvrijheid van vrouwen is beperkt. Het aantal gedwongen huwelijken is volgens Amnesty International toegenomen.