Betogers Hongkong blokkeren weg

HONGKONG (ANP/RTR/AFP - Honderden demonstranten hebben woensdag een belangrijke verkeersader in de buurt van de kantoren van de Hongkongse regering bezet. Er is veel oproerpolitie aanwezig.

Er wordt al enkele dagen geprotesteerd tegen een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen naar China te sturen voor een proces. Ook zijn werkonderbrekingen aangekondigd. De wet wordt woensdag behandeld.

Zondag gingen al ruim 1 miljoen mensen de straat op om te protesteren, maar Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, liet weten de wet toch door te zetten. Volgens de nieuwe regels kunnen criminelen voortaan worden uitgeleverd aan China en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong. De wet zou van belang zijn om internationale verplichtingen voor de aanpak van grensoverschrijdende misdaad na te kunnen komen. Tegenstanders vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.