Betogingen in VS tegen schrappen federaal abortusrecht

PHOENIX (ANP) - In verscheidene plaatsen is in de VS gedemonstreerd tegen het schrappen van het federale recht op abortus door de hoogste rechters van het land. In Phoenix bestormden honderden betogers vrijdagavond het parlementsgebouw van de staat Arizona en richtten vernielingen aan, aldus plaatselijke media. Senatoren, in vergadering in het pand, vluchtten korte tijd naar een onderste verdieping, maar konden weer naar boven voor hun zitting toen de politie met traangas de demonstranten had verdreven.

In een voorstad van Washington belaagden ongeveer twintig actievoerders het huis van een van de negen opperrechters, Clarence Thomas, een van de vijf rechters die voor het afschaffen van het nationale recht op abortus is. In New York betoogden volgens plaatselijke media mogelijk 17.000 mensen in een tocht door Manhattan tegen het oordeel van het Hooggerechtshof. Er braken daar ongeregeldheden uit en circa 25 betogers zijn aangehouden.

De betogingen in verscheidene steden begonnen al kort na de bekendmaking vrijdag van het oordeel van het hof voor het gebouw van het Hooggerechtshof in de hoofdstad Washington. De inhoud van het vonnis was echter al enige tijd bekend door een lek. In Los Angeles blokkeerden betogers een autosnelweg maar de politie maakte een einde aan de blokkade. In het centrum van de stad raakten agenten slaags met demonstranten.

Op tal van plaatsen vierden tegenstanders van abortus de afschaffing van wat 50 jaar als een nationaal grondrecht gold. Nu moeten de staten zelf bepalen of ze abortus (onder voorwaarden) toestaan of niet. Een krant in Arizona schatte dat in de helft van de staten een poging zal worden gedaan abortussen in de meeste gevallen te beperken of te verbieden. Het wegvallen van de federale regel stelt een aantal staten waar veel verzet tegen abortus is, voor het probleem dat het nu niet duidelijk is wat wel en niet is toegestaan. In Arizona bijvoorbeeld is er een wet uit 1864 die abortus verbiedt, maar er is ook recentere wetgeving die beperkingen verbindt aan het nationale grondrecht. Het wordt in de ruim vier maanden voor de parlementsverkiezingen nog een hele puzzel voor politici en juristen.