Beurzen wachten op rentebetaling Evergrande, AEX onder 800 punten

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen hielden vrijdag de ontwikkelingen rond de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande in de gaten. Na de hoopvolle berichten eerder deze week dat Evergrande toch op tijd de rente op een deel van zijn leningen zou betalen, wachten de investeerders die donderdag een rentebetaling zouden ontvangen nog altijd op verdere informatie over die betalingen. Evergrande moet binnen dertig dagen betalen anders blijft het in gebreke en dreigt wanbetaling voor het concern.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 795,21 punten. De hoofdindex sloot donderdag voor het eerst in de geschiedenis boven de 800 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1086,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,7 procent in afwachting van de uitkomsten van de verkiezingen in Duitsland, die dit weekend worden gehouden.

Het aandeel Evergrande zakte 12 procent in Hongkong. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Chinese autoriteiten de lokale bestuurders hebben opgeroepen zich voor te bereiden op een mogelijke ondergang van het concern. De wankele financiële positie van Evergrande lijkt ook verder te reiken dan alleen de vastgoedactiviteiten van het concern. Volgens persbureau Bloomberg loopt ook de divisie voor elektrische auto's van Evergrande achter met het betalen van salarissen en rekeningen.

Randstad

In de AEX noteerde uitzender Randstad (min 3,3 procent) ex dividend. Andere grote dalers waren de chipbedrijven ASMI en ASML met verliezen tot 1,9 procent. Levensmiddelenconcern Unilever en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway waren de enige stijgers met plussen tot 0,2 procent. In de MidKap sloot laadpalenfabrikant Alfen de rij met een min van 2 procent. Sterkste stijger was kunstmestproducent OCI met een winst van 1,1 procent.

Majorel Group daalde 4,5 procent tot 31,52 euro bij zijn debuut op het Damrak. Het callcenterbedrijf, dat is ontstaan uit een fusie van de klantrelatiebeheeractiviteiten van het Duitse Bertelsmann en de Marokkaanse Saham Group, ging voor 33 euro per aandeel naar de beurs. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 3 miljard euro. De opbrengst van de beursgang gaat niet naar het bedrijf zelf maar naar de verkopende aandeelhouders.

De euro was 1,1731 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 73,27 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 77,39 dollar per vat.