Beveiliging Capitool was niet op de hoogte van plan bestorming

WASHINGTON (ANP/DPA) - De beveiliging van het Capitool was niet op de hoogte dat er plannen waren voor een massale bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari, melden Amerikaanse media. Volgens de voormalige baas van de Capitoolpolitie en de baas van de politie in de hoofdstad Washington hadden de inlichtingendiensten de informatie die bekend was niet goed doorgespeeld.

In de Senaat worden de belangrijkste politiebazen gehoord over de bestorming van het Capitool. Op 6 januari trokken Trump-aanhangers naar het parlementsgebouw en probeerden dat te bezetten. Parlementsleden moesten vluchten, terwijl de Senaat bezig was met het officieel bevestigen van de verkiezingsuitslag. Uiteindelijk overleden vijf mensen tijdens de bestorming.

Robert Contee, commissaris van de politie in Washington, zei dat de dreigingsmelding op 5 januari om 19.00 uur via een e-mail binnenkwam. Volgens de inmiddels opgestapte baas van de Capitoolpolitie Steven Sund waren zijn agenten niet goed voorbereid vanwege de gebrekkige informatie die zij hadden doorgekregen.

"We waren voorbereid op een massale demonstratie", aldus Sund. "Maar we kregen een goed gecoördineerde militaire aanval."