Biden corrigeert verspreking over Oekraïne na felle kritiek

WASHINGTON (ANP/DPA) - President Joe Biden heeft donderdag beklemtoond dat elke overschrijding van de Russisch-Oekraïense grens door Russische troepen in zijn ogen "een invasie" betekent. En dat dit ernstige consequenties met zich mee zal brengen. Vicepresident Kamala Harris was al in de media verschenen om te zeggen dat de Verenigde Staten Rusland met zeer zware kosten en consequenties zal opzadelen, als president Poetin van Rusland een inval in Oekraïne beveelt.

De verwarring werd veroorzaakt door uitspraken van Biden tijdens een persconferentie op woensdag. Hij suggereerde dat een "beperkte" actie van Rusland in Oekraïne ook een meer beperkte reactie van Washington zou kunnen betekenen. Zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski was daar donderdag razend over. "Er zijn geen kleine invallen" in kleine bondgenoten riep hij boos uit.

Biden leek in de ogen van critici het groene licht te geven aan zijn Russische ambtgenoot Poetin om op beperkte schaal in te grijpen in het oosten van Oekraïne, waar al sinds 2014 pro-Russische separatisten tegen de centrale regering in Kiev vechten.