Biden geeft eerste persconferentie van 2022 na jaar in functie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd zijn eerste persconferentie van het jaar 2022. Het is een jaar geleden dat hij aan de macht kwam na nog steeds door de oppositie omstreden verkiezingen. Biden heeft gezegd dat hij de gelegenheid wil aangrijpen om direct tot het volk te spreken. De voormalige Democratische vicepresident werd 20 januari 2021 beëdigd als president.

Het eerste jaar van zijn presidentschap werd overschaduwd door onder meer de coronacrisis, de chaotische aftocht uit Afghanistan en de sterke stijging van prijzen en van het aantal gepleegde misdaden. In de meeste opiniepeilingen lijken de kiezers zijn eerste jaar als een ramp te beschouwen. Ze lijken vooral gefrustreerd over het economisch beleid.

De president, die 79 jaar oud is en veel tijd doorbrengt in zijn villa in de staat Delaware, moet snel het vertrouwen herstellen om over circa tien maanden bij de tussentijdse verkiezingen een Democratische meerderheid in het parlement (Congres) te handhaven. Op 8 november kiezen de Amerikanen het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 leden van de Senaat. Ook zijn er dan nog bijna veertig lokale of regionale verkiezingen.