Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

De State of the Union wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen van het politieke jaar en wordt massaal door het Amerikaanse volk bekeken.

In zijn eerste State of the Union, vorig jaar op 1 maart, sprak Biden onder meer zijn steun uit voor Oekraïne en haalde hij flink uit naar de Russische president Vladimir Poetin. Dit jaar ligt de nadruk vooral op de Amerikaanse economie en infrastructuur en wat Biden op dat gebied al bereikt heeft.

Gouverneur Sarah Huckabee Sanders van Arkansas reageert namens de Republikeinse Partij op de speech van de Democraat Biden. Zij houdt een eigen toespraak. Sanders was jarenlang woordvoerder van toenmalig president Donald Trump en wordt binnen haar partij gezien als een veelbelovend politiek talent.

Biden begint zijn toespraak dinsdag om 21.00 uur lokale tijd. Dan is het in Nederland woensdag 03.00 uur 's nachts.