Biden in Zuid-Korea om economie en Noord-Korea te bespreken

SEOUL (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden is aangekomen in Zuid-Korea voor een meerdaags bezoek. Hij wil de economische en politieke banden tussen beide landen aanhalen. Ook spreekt Biden met zijn ambtgenoot over de dreiging uit Noord-Korea en de situatie in Oekraïne.

De nieuwe president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, ontvangt de Amerikanen met open armen en is een voorstander van meer economische samenwerking. Zondag vliegt Biden door naar Japan om hier ook met premier Kishida Fumio over te bespreken. De Verenigde Staten willen met deze landen een economisch blok vormen tegen de macht van China in Oost-Azië.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden het aantal testen met ballistische raketten flink opgeschroefd. Het land, dat op het moment ook met een grote corona-uitbraak kampt, voerde vorige week al de zestiende test van het jaar uit. De Verenigde Staten vrezen dat president Kim Jong-un ook een test zal doen terwijl Biden in de regio is. Het zou zelfs kunnen gaan om een test met kernwapens, de eerste sinds 2017.

Yoon denkt dat provocaties van Noord-Korea de samenwerking met de VS en Japan zullen versterken. De conservatieve leider heeft bij zijn aanstelling deze maand aangekondigd zich harder op te stellen tegen Noord-Korea dan zijn voorganger en wil een "complete denuclearisatie" van het buurland.