Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

SYRACUSE (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. "We zullen er zorg voor dragen", zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

De VS zien de vermeende spionageballon die zich inmiddels boven North-Carolina bevindt als een schending van het Amerikaanse luchtruim. China betreurt het incident en zegt dat de ballon door overmacht uit koers is geraakt. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral meteorologische doeleinden zijn bedoeld, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Na de ontdekking afgelopen week is overwogen de ballon ter grootte van drie bussen neer te schieten. Biden heeft het advies om dat niet te doen overgenomen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft wel zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen. China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken "hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan".