Biden ziet vooruitgang in VS na ‘uitdagend’ jaar presidentschap

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden vindt dat de Verenigde Staten er na zijn eerste jaar als president ondanks alle uitdagingen een stuk beter voor staan. In een toespraak aan de vooravond van zijn jubileum prees hij het werk van zijn regering na vier jaar Donald Trump als "enorme" vooruitgang. "Maar het is werk is niet klaar."

Het 79-jarige staatshoofd claimde dat onder zijn bewind een recordaantal van 6,4 miljoen banen is gecreëerd en het aantal coronavaccinaties enorm is opgevoerd. Biden pronkte ook met de enorme investeringen voor betere infrastructuur, zodat wegen worden verbeterd en meer Amerikanen toegang hebben tot schoon drinkwater. De fors lagere kosten voor kinderopvang betekenen volgens hem veel voor werkende vrouwen, terwijl de belastingen voor het leeuwendeel van de bevolking niet zijn gestegen. Maar de inflatie moet wel onder controle komen, zei hij.

Uit opiniepeilingen komt naar voren dat veel kiezers minder positief zijn over zijn eerste jaar. Bidens had in zijn eerste jaar in het Oval Office te maken met de coronacrisis, de terugtrekking uit Afghanistan, de Russische dreiging tegenover Oekraïne, hogere misdaadcijfers en stijgende kosten van levensonderhoud en dat heeft hij volgens velen niet goed afgehandeld. Hij erkende dat eerder een grootschalig coronatestprogramma had moeten worden uitgerold. Inmiddels worden bijvoorbeeld op scholen massaal gratis testen uitgedeeld.