Bij tennisster Hartono ‘begon de gedachtenmolen te draaien’

MELBOURNE (ANP) - Tennisster Arianne Hartono was naar eigen zeggen te veel bezig met de overwinning bij haar debuut op de Australian Open. De 25-jarige debutante gaf tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova een riante voorsprong weg en verloor alsnog in drie sets. Het werd 2-6 6-4 6-3 voor Anisimova.

"Bij een voorsprong van 6-2 4-2 dacht ik 'oeh, het zit er toch wel in'. Ik ben ook maar een mens en toen begon de gedachtenmolen toch wel te draaien, zeg maar. En daar haalde zij voordeel uit", zei Hartono naar haar eerste duel ooit op een grand slam.

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een beetje nerveus werd en erover na begon te denken. Ik heb toch een stapje te ver vooruit gedacht en ik baal nu behoorlijk hard. Het is hartstikke jammer, maar ik weet nu wel van mezelf dat ik mezelf in die positie kan brengen. Hopelijk leer ik ervan en kan ik me op dat vlak verbeteren."

Nummer 3 van Nederland

Anderhalve set had Anisimova, voormalig halvefinaliste op Roland Garros, weinig in te brengen. Hartono: "Ik speelde vrij en had niks te verliezen, maar zij begon ook steeds beter te spelen. Ze heeft best vroeg in het seizoen al best veel succes gehad, dus ik denk ook dat ik blij met mijn prestatie mag zijn."

Hartono is zich vrij onopgemerkt opgeklommen naar een plek in de mondiale top 200 en ze is nu de nummer 3 van Nederland. Tot een debuut voor het Nederlands Billie Jean King Cup-team is het echter nog niet gekomen. "Elise Tamaëla, de nieuwe captain, heeft me al wel benaderd", bekent Hartono.

Indonesië

"Ik moet daar over nadenken, maar het zit zeker in mijn achterhoofd. Waar mijn beslissing vanaf hangt? Of het uitkomt in mijn schema en of dit het goede moment is om het te doen." Oranje neemt het in april thuis op tegen Spanje.

Hartono heeft Indonesische ouders en is in het verleden ook meermaals benaderd om Indonesië te vertegenwoordigen. "Mijn oom is bondscoach bij de nationale bond en hij heeft me altijd gevraagd voor dat land uit te komen. Maar ik ben geboren en getogen in Nederland, dus wil dat land ook vertegenwoordigen."

Voormalig collegetennisster Hartono keert nu in de Verenigde Staten weer terug naar het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien.