Bijna 5 miljoen Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Europa

GENÈVE (ANP/AFP) - In Europa staan nu 4,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, meldt dit na het optellen van de registraties in 44 Europese landen.

Waarschijnlijk zijn de cijfers onvolledig en zijn er meer mensen uit Oekraïne gevlucht sinds de Russische invasie. Volgens tellingen aan de grens hebben sinds 24 februari meer dan 7,2 miljoen mensen het land verlaten, maar hebben sindsdien ook 2,3 miljoen mensen de grens in omgekeerde richting gepasseerd. De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, omdat mannen tussen de 18 en 60 jaar kunnen worden opgeroepen voor het leger en daarom in Oekraïne moeten blijven.

In Polen staan de meeste vluchtelingen geregistreerd, namelijk 1,1 miljoen. In Rusland ziet de UNHCR bijna evenveel Oekraïners, maar dat is een schatting omdat de cijfers niet volledig zijn en onduidelijk is of mensen daar vrijwillig naartoe zijn gegaan. Nederland registreerde tot nu toe bijna 63.000 Oekraïners. UNHCR denkt dat daarnaast 8 miljoen mensen ontheemd zijn in Oekraïne.