Biotechnoloog Galapagos straalt op Damrak na nieuwe topman

AMSTERDAM (ANP) - Galapagos werd donderdag flink hoger gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op de komst van een nieuwe topman bij de biotechnoloog. Ook de banken en verzekeraars wonnen terrein door het vooruitzicht van hogere rentetarieven in de Verenigde Staten na het rentebesluit van de Federal Reserve.

Galapagos werd bijna 15 procent meer waard en was daarmee de grote winnaar in de MidKap. Het bedrijf heeft de ervaren Paul Stoffels aangesteld als topman. De Belg komt over van Johnson & Johnson, een van 's werelds grootste medische bedrijven. Hij gaf leiding aan alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten bij het Amerikaanse concern, dat onder andere bekend is van een coronavaccin. Volgens analisten van zakenbank Jefferies heeft Galapagos met Stoffels een zwaargewicht binnengehaald. Daarnaast verhoogde Citi het advies voor het aandeel.

De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien na de duidelijke aanwijzingen van de Amerikaanse centrale bank om de rente in maart te verhogen. Het zou de eerste renteverhoging van de Fed zijn sinds december 2018. De Fed gaf ook aan te zullen stoppen met het opkopen van obligaties.

IMCD

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 745,76 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1050,64 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. Londen won 0,3 procent.

ING en Aegon gingen aan kop in de AEX met plussen van ruim 1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD sloot de rij met een min van dik 3 procent. Staalconcern ArcelorMittal kampte met een adviesverlaging door Goldman Sachs en zakte bijna 3 procent. Verlichtingsbedrijf Signify, dat vrijdag met cijfers komt, verloor ook 3 procent.

EasyJet

Deutsche Bank won dik 5 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte in 2021 de hoogste nettowinst sinds 2011, mede dankzij sterke prestaties van zijn zakenbankdivisie. SAP kelderde 7 procent na tegenvallende resultaten van het Duitse softwareconcern.

In Londen won easyJet 0,2 procent. De prijsvechter wist het verlies in het afgelopen kwartaal te halveren. Ook ziet het bedrijf, een van de grootste gebruikers van Schiphol, de vraag naar vliegtickets toenemen sinds de Britse overheid heeft aangekondigd de coronamaatregelen rond reizen te versoepelen.

De euro was 1,1191 dollar waard, tegenover 1,1280 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 87,62 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 90,26 dollar per vat