Birmingham Royal Ballet komt met Black Sabbath-balletvoorstelling

Heavy metal en ballet klinkt niet als de meest voor de hand liggende combinatie, maar het Birmingham Royal Ballet waagt zich er toch aan. In september gaat een nieuwe voorstelling in première in de Britse stad, met een hoofdrol voor de band Black Sabbath.

De productie is een idee van Black Sabbath-gitarist Tony Iommi en directeur Carlos Acosta van Birmingham Royal Ballet. Acht nummers van de band uit Birmingham zullen in de voorstelling voorbijkomen, waaronder Paranoid, War Pigs en Sabbath Bloody Sabbath. "Ik had me nooit voor kunnen stellen dat Black Sabbath wordt gecombineerd met ballet, maar het klinkt leuk", stelt Iommi in een verklaring. "Ik kijk ernaar uit om te zien hoe het zich ontwikkelt. Black Sabbath was altijd innovatief en onvoorspelbaar, en het wordt niet onvoorspelbaarder dan dit!"

Acosta had al sinds 2020 het idee om een Black Sabbath-balletvoorstelling te maken. "Black Sabbath is waarschijnlijk de meest beroemde (en beruchte) culturele entiteit die in Birmingham is ontstaan - dus ik voelde me zeer aangetrokken tot het idee van een samenwerking tussen wat de meeste mensen als de meest onwaarschijnlijke partners zien", aldus Acosta.

De voorstelling zal aanvankelijk een week lang te zien zijn in Birmingham Hippodrome en zal later worden opgevoerd in Plymouth en Londen.