Blatter: onder Amerikaanse druk afgetreden bij FIFA

ZÜRICH (ANP) - Sepp Blatter heeft in 2015 onder druk van de Amerikaanse justitie zijn functie als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA neergelegd. Dat onthult de 84-jarige Zwitser vijf jaar na dato tegen persbureau Keystone-SDA. "Ze zeiden: het hoofd moet weg! Toen ik daarop besloot te stoppen, zag de Amerikaanse justitie de FIFA ineens niet langer als een maffiose organisatie, maar als slachtoffer."

Het verkiezingscongres van de FIFA in 2015 verliep chaotisch. In de dagen voorafgaand aan het congres in Zürich werden op verzoek van de Amerikaanse justitie tal van bondsofficials en voetbalbobo's opgepakt op verdenking van corruptie en omkoping. Blatter, die zelf ook onder vuur lag, werd desondanks herkozen. Vier dagen later kondigde hij aan toch te willen opstappen, naar eigen zeggen omdat hij te weinig steun vanuit de voetbalwereld voelde om nog vier jaar door te gaan.

Blatter werd door de ethische commissie van de FIFA in eerste instantie voor acht jaar geschorst, vanwege een omstreden financiële deal met Michel Platini die eveneens een schorsing kreeg. In beroep werd de straf voor de Zwitser teruggebracht tot zes jaar.

Blatter, die zeventien jaar de FIFA had geleid, is kritisch op zijn opvolger Gianni Infantino. "In zijn arrogantie praat hij niet meer met bondsvoorzitters, maar alleen nog maar met staatshoofden. Hij lijdt aan grootheidswaanzin en maakt een enorme geldmachine van het voetbal." Volgens Blatter heeft zijn landgenoot met hulp van de Zwitserse justitie vooral willen profiteren van het schandaal dat in 2015 aan het licht kwam bij de FIFA. "Het lijkt erop dat Infantino voor zichzelf de weg naar het FIFA-voorzitterschap vrij wilde maken."