Blok maakt excuses aan Suriname

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn ,,aanstootgevende'' uitlatingen over dat land. Die zijn in de voormalige Nederlandse kolonie helemaal verkeerd gevallen.

Blok zette in zijn gewraakte praatje tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken Suriname weg als een mislukte staat. De aanduiding van 'failed state' is doorgaans voorbehouden aan landen waar bestuur en rechtsstaat totaal ontbreken, zoals Somalië. De Surinaamse regering reageerde woedend en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen.

In zijn brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ,,niet had moeten doen''. Hij erkent dat hij zich ,,in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten''.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 • Burgermans

  Je kunt zeggen wat je wil maar minister Blok had natuurlijk groot gelijk om een staat met een veroordeelde drugsbaron als staatshoofd mislukt te noemen.

  • Jerapah

   Natuurlijk moest Blok excuses maken voor zijn domme uitspraken. Het is niet verstandig als uitgerekend een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zoiets zegt.

   • Burgermans

    Een land dat zijn eigen broek niet kan ophouden en een veroordeelde drugscrimineel als staatshoofd heeft is een mislukte staat maar dat mag je niet zeggen.

    • Jerapah

     Dat mag je bestzeggen, maar niet als je minister van BiZa bent, dat is het hele punt.