Blonde-regisseur: mensen willen andere Marilyn Monroe zien

Andrew Dominik vindt dat mensen die zijn film Blonde, over actrice Marilyn Monroe, hebben gezien niet zo moeten klagen. De Netflix-film met Ana de Armas in de hoofdrol kreeg sinds de release in september met name in de Verenigde Staten veel kritiek, omdat kijkers door de film een ander beeld van de vermaarde actrice zouden hebben gekregen.

"Zij haten de film", zegt de Australische filmmaker tegen The Hollywood Reporter over het Amerikaanse publiek. "We leven nu in een tijd waarin het belangrijk is dat vrouwen sterk worden neergezet en zij wilden Marilyn Monroe als een sterke vrouw opnieuw uitvinden. Dat is wat ze wilden zien. Als je dat niet laat zien, dan worden ze daar boos om", aldus de regisseur.

Dominik noemt het "vreemd" dat mensen een andere versie van Monroe verwachten. "Ze is dood. Daar verandert de film helemaal niks aan. Waar het hen om gaat is dat de film hun geheugen verpest, hun beeld van haar. Dat snap ik wel, maar dat is ook het hele idee van de film", zegt Dominik. "Het probeert de dingen die bekend zijn om te draaien en de betekenis ervan uit te lichten. Maar dat zijn dingen die mensen niet willen zien."