‘BN’ers in knikkershow Marble Mania verrassend fanatiek’

De nieuwe knikkerstrijd Marble Mania is, anders dan de titel wellicht doet vermoeden, geen kinderspel. De BN’ers die het tegen elkaar opnemen in de SBS6-show, vanaf donderdag wekelijks te zien, zijn bloedfanatiek. Dat vertellen presentator Winston Gerschtanowitz en commentator Jack van Gelder aan het ANP.

"Aanvankelijk zie je vooral het enthousiasme van: we gaan lekker knikkeren, maar al snel komt het fanatisme naar boven en willen ze erg graag winnen", vertelt Jack, die de knikkerraces voorziet van commentaar. "Ze zijn echt fanatiek en voelen de spanning. Ze willen graag de beste zijn", vindt ook Winston.

Deelnemers als Sander Lantinga, Frank Dane, Hélène Hendriks en Nick & Simon worden tijdens de races op verschillende banen gelinkt aan een bepaalde knikkerkleur. Ze strijden voor een zelfgekozen goed doel en zetten er een tegenprestatie tegenover. Ook de kijkers thuis kunnen een weddenschapsformulier invullen en meespelen. "Zo zit het thuispubliek niet alleen te kijken naar knikkerende BN’ers, maar is het ook op de bank een wedstrijd", vertelt Winston.

Grootse knikkerbanen

Als presentator wist Winston niet gelijk wat hij van Marble Mania kon verwachten. "Of ik wilde gaan knikkeren. Tja, wat moet je je daar precies bij voorstellen", blikt hij lachend terug. "Maar ik werd gelijk enthousiast over de gigantische banen. Bij Domino Day bijvoorbeeld werd van tevoren vast ook gedacht: domino bouwen op tv, is dat spannend? Nou, dus wel."

Ook Jack is enthousiast. "Het was echt te gek met al die mooie en grootse knikkerbanen." De klus behandelde de commentator als elke andere wedstrijd. "Of het nou Ter land, ter zee en in de lucht is of de 100 meter sprint tijdens de Olympische Spelen: uiteindelijk is het gewoon live verslag doen van wat je ziet."

Kapotte knieën

Jack kon ook putten uit eigen ervaring. "Ik heb vroeger veel geknikkerd. Met kapotte knieën op de grond om knikkers in een gleuf te krijgen en de knikkers van je vriendjes te winnen." Ook Winston had vroeger een emmer met knikkers thuis. "Maar die heb ik op mijn 25e de deur uit gedaan. Daar heb ik nu wel spijt van, ik had ze er graag nog eens bij gepakt."

Hoe Marble Mania gaat scoren, durven de mannen niet in te schatten. "Als ik de gave had om te kunnen voorspellen dan zat ik iedere avond in het casino. Dat weet je nooit. Maar RTL Duitsland heeft het format al gekocht en ook andere landen hebben interesse, dus het zou zomaar eens iets groots kunnen worden", zegt Winston.