BN’ers verdrietig door overlijden Wim de Bie: collectieve rouw

Bekend Nederland heeft verdrietig gereageerd op het overlijden van televisiemaker Wim de Bie (83). "Dit vraagt om een dag van collectieve rouw", zo stelt schrijver en wijnboer Ilja Gort op Twitter.

"Hoor zojuist dat Wim de Bie is overleden. Een groot kunstenaar, een (taal)vernieuwer, iemand die ons met Kees van Kooten een spiegel voorhield, richtingbepalend voor mijn generatie", schrijft Frits Spits. "Ik wens iedereen die dicht bij hem stond alle mogelijke sterkte. Ik zal hem nooit vergeten." In zijn NPO Radio 1-programma De Taalstaat besteedt Spits zaterdag "ruimschoots" aandacht aan het overlijden van schrijver, cabaretier en taalkunstenaar.

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas wordt "verdrietig" van het nieuws. "Wat een held. En wat waren hij en Kees van Kooten hun tijd ver vooruit met #VanKootenEnDeBie. Zelfs mijn kinderen vinden het nog geweldig om terug te zien." Ook Eurocommissaris Frans Timmermans staat stil bij het overlijden. "Alsof met een harde klap een belangrijk boek in mijn leven wordt dichtgeslagen." Annabel Nanninga, mede-oprichter van de politieke partij JA21, verwijst naar een bekend typetje van De Bie. "Frank van Putten kan helemaal niet dood. Daar is hij voor behandeld."

Gezichtsbepalend

Sanne Wallis de Vries condoleert omroep VPRO met het overlijden. "Hij zou 'wat hij heeft betekend kan niet worden onderschat' in jullie persbericht waarschijnlijk haarfijn en hilarisch gefileerd hebben. Wat hij heeft betekend kan immers niet overschat worden." De omroep zelf laat weten dat het werk van De Bie en Kees van Kooten "gezichtsbepalend" was voor de VPRO. "Wat blijft, is de herinnering aan een geweldige maker, wiens werk we koesteren."

Gerard Ekdom, Jan Versteegh, Eric Corton en Bastiaan Ragas plaatsen op hun socials een foto van De Bie. "Er is, denk ik, maar één persoon die ik niet persoonlijk ken en die toch elke dag even in mijn hoofd langskomt. Wim de Bie", schrijft Guus Valk, chef van de politieke redactie van de NRC.