BNNVARA vindt inperking programma Kassa ‘onbegrijpelijk’

BNNVARA vindt het besluit van de NPO om het consumentenprogramma Kassa naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar "onbegrijpelijk". Dat laat Gert-Jan Hox, directeur content bij de omroep, weten in een verklaring.

Met de aanpassingen zou het programma van 37 naar 20 afleveringen gaan. Het totale aanbod aan consumentenjournalistiek op NPO 1 gaat daarmee volgens BNNVARA van 1,5 uur naar 45 minuten per week. De omroep laat weten hierover "stevig in discussie" te gaan met de NPO. Die laatste heeft vooralsnog niet gereageerd.

"Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden en zijn van groot belang als tegenmacht in een goed functionerende democratie", aldus Hox. "Rutte pleitte onlangs voor ‘een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en burger’, dat is precies wat Kassa al 30 jaar doet."

Het besluit omtrent Kassa behoort tot een algehele verandering in de programmering bij de NPO. De hele programmering wordt tegen het licht gehouden, zo liet een woordvoerder van de omroep eerder weten. Er moet onder andere verjongd worden, omdat de doelgroep tussen de 20 en 49 jaar te weinig zou worden bereikt.