BNR wacht stappen Coldeweijer en Raad voor de Journalistiek af

BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark benadrukt dat het goed is dat Yvonne Coldeweijer naar de Raad voor de Journalistiek wil stappen vanwege de zogenaamde snuifvideo van presentatrice Talitha Muusse. BNR stuurde als experiment een nepvideo naar het roddelkanaal van Coldeweijer op waarop het leek alsof Muusse drugs gebruikte om aan te tonen hoe dit soort media omgaat met verhalen en anonieme tips.

Coldeweijer stuurde daarna een brief naar de redactie waarin ze eiste dat BNR een rectificatie zou plaatsen omdat "het handelen van BNR in strijd is met de journalistieke uitgangspunten". Coldeweijer vindt dat BNR moet zeggen dat het medium haar met het filmpje "zonder geldige reden in de val heeft gelokt, wat ingaat tegen het journalistieke uitgangspunt dat een journalist niet zal uitlokken zonder dat daarvoor een geldige reden bestaat".

Van Ark zegt dat ze de brief, met dagtekening 10 juni, in eerste instantie niet eens had gezien omdat deze naar een algemeen adres was opgestuurd. Maar de stap die Coldeweijer dreigt te ondernemen, is in de ogen van de BNR-hoofdredacteur de juiste. "Het is goed dat ze dat doet, want de Raad is de juiste instantie om hierover te oordelen", zegt Van Ark desgevraagd tegen het ANP. Ze zegt dat het nu "afwachten" is of de Raad eventuele vervolgstappen neemt.