Boekenverkoop online passeert voor het eerst winkelverkoop

De interesse in boeken en lezen is tijdens de afgelopen weken van sociale isolatie flink toegenomen. "Als je social media nu volgt, lezen mensen ontegenzeggelijk meer dan normaal", stelt directeur Eveline Aendekerk van boekenkoepel CPNB. De campagne #Ikleesthuis die twee weken geleden werd gelanceerd, slaat aan: schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren hebben massaal de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat de sector zich staande houdt tijdens de coronacrisis.

"Het is geweldig om te zien dat de campagne echt een beweging wordt", stelt Aendekerk in gesprek met BuzzE. "Online wordt de hashtag veel gedeeld en je merkt ook op regionaal niveau dat er steeds meer initiatieven worden uitgerold. Zo gaan op Omroep Flevoland allerlei schrijvers voorlezen uit eigen werk. Het is een enorme olievlek."

De campagne werd in een paar dagen uit de grond gestampt toen Nederland opeens te horen kreeg dat alle theaters en poppodia dicht moesten en mensen zoveel mogelijk thuis moesten blijven. "We hebben een gezamenlijk belang", legt Aendekerk uit. "Ervoor zorgen dat boekhandels deze lastige periode overleven, uitgeverijen niet massaal omvallen en schrijvers inkomsten houden."

Nieuwe inzichten

Hoewel de CPNB merkt dat het bereik van de campagne groot is, betekent dit niet meteen dat er een enorme stijging in het aantal verkochte boeken te zien is. "De markt op dit moment is nergens mee te vergelijken: elke sector komt voor verrassingen te staan", stelt de directeur. "Maar we zetten ook vooral in op leesbevordering. We willen mensen duidelijk maken wat lezen kan brengen, zeker in deze donkere tijden: ontspanning, helpen de gedachten te verzetten. Het krijgen van nieuwe ideeën of inzichten."

Het is wel al duidelijk dat de online verkoop van boeken de afgelopen twee weken explosief is gestegen. Een aantal boekwinkels is gesloten, maar ook de winkels die wel open zijn, merken dat mensen minder in de winkel langskomen. "De online verkoop van boeken is voor het eerst in de geschiedenis groter dan die in de winkels", schetst Aendekerk. Overigens roepen de CPNB en schrijvers mensen wel op te kopen via de webshop van hun lokale boekwinkel. "Die kunnen alle steun op dit moment gebruiken. Voor zover we nu zien, geven mensen best gehoor aan deze oproep, want ook de online verkoop van lokale boekhandels stijgt."