Boeren delen wortels en appels uit op Lowlands

Een klein clubje boeren voert dit weekend actie net buiten het terrein van Lowlands. Zo'n acht mensen van Boerenverstand Flevoland willen op een "positieve manier" aandacht vragen voor hun verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat doen ze onder meer door wortels en appels uit te delen aan bezoekers en het gesprek aan te gaan, vertelt akkerbouwer Johan Voragen vrijdag aan het ANP.

Van de organisatie heeft de actiegroep een plek gekregen op de looproute vanaf de campings naar het festivalterrein. Daar hebben ze onder meer een grote tractor neergezet. "We komen als Boerenverstand Flevoland om contact te leggen met de Lowlandsgangers en benaderen hen op een zo positief mogelijke manier", zegt Voragen. "We zijn hier vanochtend begonnen 2000 appels en zo'n 4000-5000 wortels uit te delen. We hebben een hele hoop leuke reacties gehad. Er werden foto's gemaakt en mensen kwamen met ons praten."

Een open gesprek is waar het Boerenverstand Flevoland, gelieerd aan Agractie, dit weekend om te doen is. "We komen vaak negatief in de media, maar dat is helemaal niet onze insteek. We vinden het vooral belangrijk dat het verhaal verteld wordt waar veel boerengezinnen tegenaan lopen." Lowlands is volgens de actiegroep de ideale plek omdat er zoveel mensen zijn. "Je bereikt zo toch 50 tot 60.000 man."

Een podium

Voragen is de organisatie van Lowlands dankbaar dat hen een plekje is geboden. "Lowlands blijft zelf neutraal in deze discussie en dat snappen we volledig. Ze hebben ons toch op een leuke manier een podium gegeven."

Festivalbaas Eric van Eerdenburg vertelde eerder al een "goed gesprek" met boeren uit de buurt te hebben gevoerd. Ook sprak hij van een "hele goede relatie" met agrariërs uit de omgeving van het terrein in Biddinghuizen.