Boeren vragen 2,9 miljard voor investeringen

DEN HAAG (ANP) - Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Voorzitter van het collectief Aalt Dijkhuizen presenteerde woensdag in Den Haag de plannen van de boeren. Op korte termijn willen ze hun stikstofuitstoot verminderen door koeien vaker in de wei te laten staan, minder eiwitrijk voer te geven en mest te verdunnen met water alvorens het uit te rijden op het land. Ook die maatregelen kosten geld. Daarom verlangen de boeren op korte termijn al 500 miljoen euro.