Boerenactiegroepen: regering kan acties stoppen

DEN HAAG (ANP) - Boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zeggen dat de regering de nieuwe boerenacties op en rond snelwegen kan stoppen door de stikstofplannen aan te passen. "Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen", zo reageert Erik Luiten van Agractie.

FDF-voorzitter Mark van den Oever vindt ook dat het tijd wordt dat de regering actie onderneemt. "Want je merkt dat de boeren het niet meer pikken, en dat de acties verder escaleren. De regering moet per direct de acties beëindigen door de stikstofbrief van tafel te halen."

Op meerdere snelwegen in het land werden afgelopen nacht hooibalen, mesthopen en autobanden gedumpt. Tussen de rommel zit op sommige plekken ook asbest. Op de A7 tussen Groningen en Drachten gebeurde afgelopen nacht door afvaldumping een ongeluk met meerdere voertuigen. Daarbij raakte niemand gewond. "Ongelukken zijn natuurlijk nooit te rechtvaardigen", reageert Van den Oever. "Maar zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg."

Frustratie

Overigens zeggen FDF en Agractie niet zelf bij de actie betrokken te zijn geweest. "We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet", aldus Luiten van Agractie.

Algemeen voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord, Dirk Bruins, keurt de nieuwe acties op de snelwegen af. "Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet beleid rondom stikstof aanpakt", meldt hij op Twitter. "We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet. Diegenen die vandaag rotzooi op de snelweg hebben gedumpt: neem je verantwoordelijkheid!"

De afgelopen tijd zijn er vaker acties tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat heeft bepaald dat de stikstofuitstoot rond natuurgebieden drastisch omlaag moet. Hoe dat moet gebeuren, moeten de provincies nog gaan uitwerken.