Boete geëist tegen Marine Le Pen voor IS-tweets

NANTERRE (ANP/AFP) - Marine Le Pen, het boegbeeld van de Franse rechts-populistische partij Rassemblement National, heeft een boete van 5000 euro tegen zich horen eisen voor het twitteren van beelden van gewelddadige acties van leden van terreurbeweging IS.

Le Pen twitterde in 2015 gruwelijke foto’s van onder meer de door Islamitische Staat onthoofde Amerikaanse reporter James Foley. Ze deed dat na beschuldigingen dat haar partij overeenkomsten heeft met de terreurbeweging. De politica verwijderde de tweets daarna, maar er werd wel een strafonderzoek ingesteld.

In de rechtbank deed Le Pen een beroep op de vrijheid van meningsuiting. "Ik ben duidelijk het slachtoffer van een politiek proces", zei ze tegen journalisten. Ze wees erop dat media die de foto’s hebben getoond nooit zijn vervolgd. Le Pen zei overigens wel dat ze de beelden "vreselijk shockerend" vindt. Ze heeft geweigerd een psychologisch onderzoek te ondergaan.

De rechtszaak komt vijftien maanden voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk, waarvoor Marine Le Pen kandidaat is. In de peiling doet ze het goed als uitdager van zittend president Emmanuel Macron